Zijn huwelijkse voorwaarden nog wel nodig?

Na jaren heeft de politiek eindelijk de knoop doorgehakt, bij het aangaan van een huwelijk zal er niet meer standaard in gemeenschap van goederen worden gehuwd. Het klinkt als goed nieuws voor de meeste mensen, maar is dit wel echt zo?

Het oude systeem

In het oude systeem waren er de volgende opties:

  • Trouwen in gemeenschap van goederen. Hierbij werden alle bestaande en toekomstige bezittingen van elk van de partners tezamen, of;
  • Het laten opstellen van huwelijkse voorwaarden bij de notaris. Zo konden (afhankelijk van de wens van partijen) goederen nog privé-vermogen blijven in plaats van gemeenschappelijk vermogen.

Nieuwe situatie

Met de nieuwe situatie blijven alle zaken van vóór het huwelijk privé-vermogen. Denk hierbij aan een woning, welke door één van de partners is aangekocht, een eerder ontvangen schenking of erfenis of het reeds opgebouwd vermogen.
Echter is het zo dat alle zaken, welke ontstaan vanaf de ingang van het huwelijk gemeenschappelijk eigendom worden. Dit kan behoorlijk vergaande consequenties hebben of gewoon niet de wens van de partners zijn.

Voorbeeld:
Jan heeft een aannemersbedrijf en koopt soms woningen aan op zijn eigen naam om deze te verhuren of om deze op te knappen en weer door te verkopen. Nadat hij de liefde van zijn leven, Anne, is tegengekomen besluit ze samen in het huwelijk te treden.
Door het nieuwe huwelijksgoederenrecht blijven alle reeds aangekochte woning privé-bezit, maar als hij na het huwelijk nog nieuwe woningen zal aankopen, zullen deze woningen gezamenlijk bezit worden door het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Om dit te voorkomen zullen Jan en Anne huwelijkse voorwaarden op moeten laten stellen bij de notaris, zodat ook de na het huwelijk aangekochte woningen privé-bezit van Jan blijven.

Huwelijksvoorwaarden

Wilt u meer informatie over een huwelijksvoorwaarden of over uw eigen situatie? Neem contact met ons op en vraag om een vrijblijvende bespreking.