Beste Ondernemer, heeft u uw privézaken goed geregeld?

Bij het starten van een onderneming, moet er veel geregeld worden, onder andere het ondernemingsplan en het kiezen van de juiste ondernemingvorm.
Waar veel mensen aan voorbij gaan, is het onderbrengen van de onderneming in hun privéleven.

Om te kijken of je je zaken goed op orde hebt, is het goed om een toekomstplan op te stellen. Hou hierbij rekening met een worst case-scenario, maar ook met je toekomstwensen van je bedrijf.
Elke ondernemer is een mens en kan dus te maken krijgen met onder andere scheiden, ziekte en overlijden.

Scheiden

Stel dat je een onderneming hebt, gehuwd bent in algehele gemeenschap van goederen en gaat scheiden. Dit kan van grote invloed zijn op je onderneming. Je onderneming valt dan namelijk binnen de algehele gemeenschap en er moet dan over de onderneming worden afgerekend met de ex-partner. Afhankelijk van de grootte van de onderneming, kan het hierbij om behoorlijke bedragen gaan.

Overlijden

Het is altijd goed om je op je overlijden voor te bereiden, maar zeker met een onderneming. Wat wil je voor de toekomst van het bedrijf? Wil je dat de onderneming voortgezet wordt of maakt het je niet uit? Hoe gaat het na je overlijden met je medewerkers?

Familiebedrijven

Bij familiebedrijven kan de situatie lastiger zijn, omdat daar zaken en privé vrij emotioneel kunnen liggen. De ondernemer kan zijn dochter als geschikte opvolger zien, terwijl de rest van het gezin of de familie daar anders over denkt. Familieruzies kunnen voorkomen worden, als de ondernemer vooraf zijn wensen vastlegt.

Nadat je toekomstplan gereed is, zoek dan een notaris voor advies of om jouw wensen vast te laten leggen. Dit kan in de vorm van een testament, een levenstestament of een familiestatuut.

Advies over uw eigen situatie

Wilt u meer advies over uw eigen situatie? Neem contact met ons op en vraag om een vrijblijvende bespreking.